onsdag 22 april 2009

Ipredfond och aktivism

Trots den relativa segern för antipiraterna i och med den fällande domen mot TPB är det en vanligt förekommande åsikt att den kommer att ha en marginell betydelse. På kort sikt kanske en och annan fildelare tänker sig för en extra gång men fakta kvarstår, att upphovsrätten måste reformeras och anpassas för en digital och uppkopplad värld.

Vari ligger t ex det rimliga att förlänga upphovsrätten för inspelad musik från de 50 år som föreligger idag. Betydligt viktigare näringar som läkemedelsbranschen har inte i närheten så generösa villkor.

Innan vi uppnår dessa förändringar kommer allehanda obstruktioner ske mot upphovsrättsindustrin. Och det behövs.

Aftonbladet, Sydsvenskan och Svd m fl berättar att det skapas en Ipredfond för att hjälpa misstänkta fildelare och garantera deras rättssäkerhet. Bakom fonden står förutom Lage Rahm även Grön ungdoms språkrör Maria Ferm och Peter Sunde från The Pirate Bay.

Karl Sigrid har i flera bloggposter berättat om OneSwarm. Detta fildelningsverktyg gör det i princip omöjligt att spåra användarna.

Henrik Alexandersson berättar också att "tiden har kommit för Frihetsfronten att ta upp sin aktivism igen. Men nu sker det på ett nytt slagfält - och med andra verktyg än svartklubb, spritförsäljning på stan och piratradio. Nu sker det i ett uppkopplat land och en uppkopplad värld".

Tekniken kommer till slut alltid att vinna över politiken.

__________
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: